Rakastan tahnoja ja kastikkeita, ne antavat ruoalle sielun. 

Tässä pari helppoa reseptiä.

Tomaattinen tofudippi

1 pkt pehmeää tofua
1 pieni tölkki tomaattipyreetä
Mausteita maun mukaan.

Sekoita tofu, mausteet ja tomaattipyree. Jos haluat dipistä tasaisemman, voit viimeistellä sen sauvasekoittimella. 

Hummus

400g (säilyke)kikherneitä
Kourallinen silputtua persilijaa
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia

Silppua valkosipuli ja persilja ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen, sekoita hetki, kunnes massa on tasaista. 

Tässä voi käyttää myös kuivia kikherneitä, jolloin niitä tulee liottaa yön yli ja keittää kunnes ne ovat pehmeitä. Näitä käytettäessä on hyvä lisätä joukkoon hieman vettä ja ehkä vähän enemmän öljyä, jotta tahnasta ei tule liian kuivaa. 

Mausteita voi varioida, olen kokeillut basilikaa, purjoa tms. muita yrttejä. Samoin tahini ei ole välttämätön ainesosa, tosin se tuo omanlaisensa maun hummukseen. Itse olen kokeillut myös sekoittaa  joukkoon sesaminsiemeniä tahinin tilallla. Maku ei ole tällöin niin voimakas kun tahinilla tehdessä. 

 

Chilikastike (tulinen)

2 valkosipulinkynttä
Kuivattua tai tuoretta chiliä maun mukaan.
(Itse laitan 3-5 vahvaa pientä kuivattua chiliä)
1 tlk Tomaattimurskaa (400g)
1 pieni tlk tomaattipyrettä
Suolaa, sokeria, pippuria, yrttejä maustamiseen
Öljyä paistamiseen

Silppua valkosipuli ja chilit pieniksi. Laita kattilan pohjalle öljyä ja lisää valkosipuli-chilisilppu. Paista hetki. Lisää tomaattimurska, pyree ja mausteet. Keitä 10-15 minuuttia, jotta chilin maku vahvistuu. 

Tämänkin voi keittelyn jälkeen viimeistellä sauvasekoittimella, niin lopputulos on tasaisempi.